Keinoäly (englanniksi artificial intellidence, AI) on aihe, joka herättää suuria tunteita; innostusta, hämmennystä ja pelkoa. Lehdistä saamme lukea maailmanlopun ennustuksia koneiden ylivallasta, välillä tietoisuuteemme pyrkii scifi-visioita ihmisen näköisistä roboteista ja maailmanvalloitusta järjestelevistä supertietokoneista, tai sitten ihmisen suorituskyvyn moninkertaistavista innovaatioista.

Älykkäät laitteet ovat jo osa elämää

Kaiken hössötyksen keskellä aika monelta jää huomaamatta kuinka vahvasti erilaiset älyratkaisut ovat läsnä elämässämme jo nyt. Älylaitteista kyllä puhutaan, mutta usein ”äly” tuntuu olevan vain tyhjä etuliite, jota toistellaan vailla merkitystä. Tämä on tietysti luonnollista, koska esimerkiksi älypuhelin on parinkymmenen vuoden kännykkäkehityksen looginen jatkumo, jolloin kehitys on tapahtunut vähitellen, eikä vallankumouksellista hetkessä tapahtuvaa scifi-hyppäystä ole tapahtunut. Jos ajattelet elämää vaikka 20 vuotta sitten, ja sitten vertaat sitä nykyaikaan, niin kehitys alkaa jo näkyä.

Mitä olisit ajatellut 90-luvulla siitä, että nykyään voit esimerkiksi

  • Selvittää tai varmistaa lähes minkä tahansa asian parissa minuutissa taskustasi löytyvällä kapulalla. Toisin sanoen, vanhan liiton tarinasepot eivät enää nykyään huijaa nöösipoikia rehvakkailla jutuilla, koska pojilla on netti taskussa.
  • Löytää perille lähes minne tahansa parilla napin painalluksella. Enää ei tarvitse kuunnella polveilevia ajo-ohjeita punaisen aidan ja hassunnäköisen postilaatikon välisistä käännöksistä, vaan tekniikka ohjaa suoraviivaisesti perille.
  • Lyhyessäkin ajassa tehdä melko valistuneita päätöksiä, koska tietoa on saatavilla runsaasti.
  • Istua itsestään ajavan auton kyydissä
  • Tehdä tehokkaasti töitä tiimissä, jonka jäsenet sijaitsevat eri puolilla maapalloa
  • Ostaa vaivattomasti melkein mitä tahansa, mistä tahansa ja vielä kilpailukykyiseen hintaan

Nämä ja monet muut asiat ovat nykyään arkipäiväisiä, mutta niiden merkitys on silti suuri. Käytämme jatkuvasti älytekniikkaa, ja sen ansiosta olemme tuottavampia, älykkäämpiä ja elämämme on vähemmän hankalaa.

Keinoäly kehittyy, mutta ei korvaa ihmistä

Vaikka keinoäly kehittyy jatkuvasti, ja samalla yhä useampi aiemmin ihmisen vaatinut työtehtävä voidaan automatisoida, ihmisten työpanos on monin paikoin korvaamaton sekä nyt että tulevaisuudessa. Tällä hetkellä älytekniikan tehokkaaseen käyttämiseen tarvitaan vielä ihmisiä, ja tulevaisuudessakin ihmisen irrationaalisuus pitää huolen siitä, että ihmiset ovat korvaamattomia. Koneilla ei esimerkiksi ole kykyä empatiaan, ja se kyky on keskeinen menestystekijä esimerkiksi myynnin ja johtamisen saroilla.

Älykkäät järjestelmät tuovat kilpailuetua

Tämän päivän bisnesmaailmassa keskeistä on tunnistaa ja tunnustaa hyvin käytetyn älytekniikan tuottamat kilpailuedut. Toiset yrittävät edelleen saada tulosta aikaan analogisen ajan menetelmillä, tai ainakin vuosikymmenen ikäistä (äly)tekniikkaa hyödyntämällä, joten tuottavuuserot ovat valtavia. Tästä syystä myöskään työtunnit eivät ole lopputuloksen kannalta enää kovinkaan relevantti mittari, ja samalla työnantajan vastuu työntekijän tehokkuudesta korostuu, koska välineet ja menetelmät näyttelevät suurta roolia. Tämän seurauksena, esimerkiksi saman työajan puitteissa assistentti voi olla vain tavallinen assari, tai sitten fiksuilla järjestelmillä varustettu suorituskykyinen mahdollistaja. 

Comment