Hankalat olosuhteet ja vastoinkäymiset ovat välillä osa elämää, halusitpa tai et. Tämän tiedostamalla, ja osaamalla varautua, voit kuitenkin selättää osan ongelmista ja menestyä niistä huolimatta.

Miten suhtaudut vastoinkäymisiin?

Jokaisessa työssä tulee vastaan hetkiä, jolloin asiat eivät etene suunnitelmien mukaan ja olosuhteet tuntuvat olevan kaikkea tekemistä vastaan. Jotkut kutsuvat tätä huonoksi tuuriksi, toiset ovat hyviä löytämään syyllisiä ja jotkut ihan vakavissaan kuvittelevat ympäröivän maailman käyttävän vähiä resurssejaan juuri heidän toimintansa hiekoittamiseksi ilman näkyvää syytä. Periaatteessa mikään näistä ajatuksista ei ole yksiselitteisesti väärin, koska:

 • Vastuun omista tuloksista voi jättää ottamatta ja selitellä kaiken tapahtuvan sattumalta. On ihan totta, että emme pysty hallitsemaan kaikkea, ja joihinkin tapahtumiin ei millään olisi voinut varautua.
 • Ihmiset tekevät ratkaisunsa omista tarpeistaan käsin, eivät sinun tarpeistasi. Kun joku tekee sinun tavoitteesi romuttavan päätöksen, on hän toki syyllinen tavoitteesi romuttumiseen.
 • Kilpailu on kovaa, eikä tasapeli ole kenenkään voitto.

Nämä eivät kuitenkaan ole kovin rakentavia ajatuksia, koska näiden myötä kyky vaikuttaa omiin tuloksiin heikkenee. Erityisesti, kun yhtä hyvin voidaan ajatella, että

 • Kaikkea ympärillä tapahtuvaa ei voi hallita, mutta suurimpaan osaan asioista voi varautua. Tällöin ulkoiset tekijät eivät pääse keinuttamaan venettä ja myötätuuli puhaltaa purjeisiin lisää vauhtia.
 • Kun löytää riittävästi yhteisiä intressejä muiden kanssa, niin ympärillä onkin vihollisten ja ureakefalosten sijaan ystäviä ja liittolaisia.
 • Maailma ei ole salaliitossa sinua vastaan, sillä ei ole aikaa eikä siihen.

No, miten tämä käsien heilutus sitten tarkoittaa käytännössä?

Hankalien olosuhteiden muuttaminen otollisiksi on yhtä monimutkainen asia kuin itse olosuhteetkin, eli kattavaa vastausta ei ainakaan nykyisen älykkyyden ja laskentatehon puitteissa ole, mutta melko yksinkertaisillakin asioilla pääsee paljon eteenpäin. Tärkeimmät asiat ovat hyväksyä vastuu ja tehdä päätös, jonka jälkeen aito pyrkimys parempaan on olemassa. Sen jälkeen tarvitaan toki työtä pyrkimysten toteuttamiseksi.

Mitä esimerkiksi?

 • Näkemys todennäköisistä olosuhteista, jonka avulla voidaan suunnitella realistisesti ja varautua vastatuuleen.
 • Ymmärrys ympäröivien ihmisten pyrkimyksistä, jonka avulla voidaan löytää sellaiset ihmiset, joiden kanssa edellytys yhteistyöhön on olemassa.
 • Käsitys muiden saamasta arvosta, eli mitä ja kuinka paljon muut saavat sinun toimintasi tuloksena. Samasta asiasta puhutaan myös nimellä asiakaslähtöisyys, mutta asia on osoittautunut ainakin suomalaisessa liike-elämässä hankalasti ymmärrettäväksi konseptiksi.
 • Valmistautuminen. Tämän päivän tietoyhteiskunnassa tietämättömyydelle on kovin vähän kunnollisia tekosyitä.
 • Asenne, eli oma valinta omasta suhtautumisesta. Asioihin voi suhtautua joko rakentavasti tai jollain muulla tavalla, ja se usein myös määrittää kehityksen suuntaa.
 • Kunnioitus. Kunnioitus on enemmän arvostuksen kuin pelon synonyymi. Kunnioitus on sitä, että arvostaa asioita ja ymmärtää olla halventamatta niitä. Vain kunnioituksen kautta voi löytää jotain arvokasta.
 • Vireystila. Väsyneet ihmiset tekevät väsyneitä asioita, kun taas energiset ihmiset saavat minkä tahansa loistamaan.
 • Todennäköisyyksien hallinta. Oikein suunnattu tekeminen kasvattaa halutun tuloksen todennäköisyyttä, vaikka lopputulos ei olisikaan täysin omassa kontrollissa.

Nämä asiat vaativat toki työtä, mutta se on onneksi monelta osin sellaista työtä, jonka joku voi tehdä, tai ainakin valmistella, puolestasi.

Kuinka paljon parempaa tulosta olisit tehnyt viime kuussa, jos olosuhteet olisivat olleet puolellasi? Kuinka arvokasta se olisi sinulle?

Comment