Yrittäjät rakentavat Suomea

Suomen toivo on yrittäjissä ja yrittäjyydessä, koska rakennemuutoksen runnoma taloutemme tarvitsee uutta virtaa, jotta kauppa kävisi ja tuottavaa työtä olisi nykyistä enemmän. Uusi Nokia ei ratkaise ongelmaa, koska ensinnäkin yksittäinen toimija talousveturina on erittäin riskinen strategia, ja toiseksi, Suomen taloutta ei savupiipuilla rakenneta, ei ainakaan kokonaan. Tarvitaan siis ketteriä ja kasvukykyisiä yrityksiä, jotka pystyvät tuottamaan arvoa muuttuvilla markkinoilla ja kasvamaan merkittäviksi tekijöiksi myös Suomen ulkopuolella.

Yrityksen kasvattamisen hinta ja riski

Slushin jälkeen on toki vaikea väittää, etteikö kasvuyrittäjyyttä Suomessa olisi, ja etteikö sitä pyrittäisi viemään eteenpäin, mutta on sillä tiellä vielä aika paljon matkaa jäljellä. Suomeen tarvitaan siis kasvuyrittäjyyttä, mutta tällä hetkellä ollaan yleisesti tilanteessa, jossa edistetään vain yrittäjyyttä ilman sen suurempia kasvuambitioita. Se on toki jo puoli voittoa, mutta silti vain puoli voittoa. Toisin sanoen, ihmisiä kannustetaan työllistämään itsensä, ryhtymään yksinyrittäjiksi. On päivänselvää, että joukko yksinyrittäjiä on kaikin puolin parempi ratkaisu, kuin joukko työttömiä. Yhtä selvää on se, että kaikki eivät halua, uskalla, voi, eikä kaikkien tarvitse olla kasvuyrittäjiä. Ongelmana on kuitenkin se, että mitään yritystä ei ole niin vaikeaa kasvattaa kuin yhden ihmisen yritystä. Tapaamme jatkuvasti yhden tai muutaman henkilön yrityksiä, joissa kasvulle olisi periaatteessa edellytyksiä, mutta askeleet ovat liian isoja; hinta ja riski ovat liian suuria. Palvelumme on toki rakennettu pitkälti juuri tämän tarpeen ympärille, mutta ei yksi virtuaalitoimisto koko Suomea pelasta, vaikka siihen tietysti tähdätäänkin.

Työkalut kasvuyrittäjyyteen

Jos haluamme saada aikaan kasvuyrittäjyyttä merkittävissä (ja tarpeellisissa) määrin, täytyy siirtyä panostamaan enemmän myös kasvuun ja kaupallistamiseen, tekniikan ja työllistämisen lisäksi. Tarvitaan tehokkaita kasvun työkaluja, hyvin konkreettista tukea vientiin, enemmän yhteistyötä ja yhteishenkeä. Mitä jos…?

 • Alle 10 hengen yrityksiltä poistettaisiin kasvun esteitä radikaalilla tavalla
 • Tehtäisiin entistä enemmän ja entistä konkreettisempaa työtä pk-yritysten viennin hyväksi
 • Keskityttäisiin entistä enemmän myyntiin, sieltä se vientikin lopulta syntyy, kaupoista
 • Hyväksyttäisiin se, että työn ja yritystoiminnan ei tarvitse enää olla samanlaista kuin ennen
 • Innostuttaisiin uusista asioista, välillä hieman holtittomastikin
 • Ohjattaisiin yrittäjiä toistensa luokse, eikä virkamiestaustaisten yritysneuvojien luokse

Väitän (koska en tiedä, kuten ei kukaan muukaan), että näiden muutosten seurauksena meillä olisi valtavasti enemmän työllistäviä ja kansainvälistyviä kasvuyrityksiä, joiden myötä meillä voisi olla:

 • Enemmän työpaikkoja, valtavasti työtä odottamassa tekijöitään
 • Terveempi vaihtotase
 • Parempi ilmapiiri
 • Enemmän ulkomaisia investointeja Suomeen
 • Mahdollisuus tarjota mielekästä työtä yhä useammalle
 • Kasvava talous

Muutoksen ja muutosvastarinnan hinta

Toinen vaihtoehto on toki se, että jatketaan muutoksen vastustamista, jotta voimme tulevaisuudessakin pärjätä yksin yhä pahenevissa vaikeuksissa.

Mikään ei kuitenkaan tule ilmaiseksi. Muutoksen hinta on rohkeus, joka taas pohjimmiltaan tarkoittaa pelkojen kohtaamista ja toimimista peloista huolimatta. Pelkojen kohtaaminen puolestaan sujuu huomattavasti paremmin luotettavan kumppanin kanssa kuin yksin.

Comment